Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

Pistacia terebinthus, L.

 

Κοινή ονομασία: Κοκκορεβυθιά, τερέβινθος, τσικουδιά, τραμιθιά, Terebinth, Cyprus Turpentine.

Οικογένεια: Anacardiaceae

Συνώνυμα: Pistacia terebinthus L. subsp. terebinthus


Περιγραφή: Φυλλοβόλος θάμνος ή μικρό δέντρο σε μεγαλύτερη ηλικία, που φτάνει τα 5 μέτρα. Τα φύλλα του είναι σύνθετα, λεία με 3-9 φυλλάρια, γυαλιστερά από επάνω γκριζοπράσινα από κάτω. Τα άνθη σχηματίζουν ταξιανθία σύνθετου βότρυ και εμφανίζονται την άνοιξη μαζί με τα πρώτα φύλλα. Είναι μικρά καστανοκόκκινα και εμφανίζονται σε διετής βλαστούς. Οι καρποί είναι κόκκινοι και μαυρίζουν όταν ωριμάσουν το φθινόπωρο. 

Βιότοπος: Από τα πλέον ξηροφυτικά είδη της μακίας βλάστησης, πολύ κοινό στην Ν Ελλάδα και στα νησιά.

Εξάπλωση - Καταγωγή: Είναι φυτό της Ν Ευρώπης

Πληροφορίες: Από το φυτό που έχει έντονη ρητινούχα οσμή, παίρνουμε την τερεβινθίνη , μια ρητίνη με θερμαντικές και άλλες ιδιότητες. Το λάδι που παράγεται χρησιμοποιείται για να σκουραίνει και να γυαλίζει τα δέρματα των ζώων. Από τους νεαρούς βλαστούς την άνοιξη παρασκευάζεται εξαιρετικό τουρσί τα Τσιτσίραβλα. Συχνά τα φύλλα της κοκκορεβυθιάς προσβάλλονται από ημίπτερα τα οποία σχηματίζουν κηκίδια που εσφαλμένα κάποιοι τα θεωρούν καρπό της.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου