Το γένος Muscari περιλαμβάνει περίπου 50 είδη βολβωδών φυτών που η κοινή τους ονομασία είναι σταφυλουάκινθοι (grape hyacinth). Ευδοκιμούν κυρίως σε υψόμετρο από το επίπεδο της θάλασσας μέχρι τις αλπικές περιοχές της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Είδη μούσκαρι συχνά χρησιμοποούντει στην κουζίνα της νότιας Ελλάδος και Ιταλίας. Είναι ένα είδος βολβού, παρόμοιου με κρεμμύδι, με μια μάλλον έντονη, πικρή γεύση. Μετά το μαγείρεμα οι βολβοί γίνονται κοκκινωποί. Πριν από το μαγείρεμα,(βράσιμο) τα εξωτερικά φύλλα πρέπει να αφαιρεθούν και οι βολβοί πρέπει να μουλιάζουν σε κρύο νερό για να χάσουν μέρος από την πικρίλα τους. Χρησιμοποιείται σε σαλάτες, τηγανίζεται, και μαρινάρεται σε λάδι ή στο ξίδι. Το μούσκαρι χρησιμοποιήται σαν φαρμακευτικό για τις τονωτικές του ιδιότητες και σαν διουρητικό.
Το blog αυτό θα προσπαθήσει να αναδείξει ορισμένα από τα φυτά της πλούσιας χλωρίδας της χώρας μας, μέσα από ένα οδοιπορικό στο χώρο και στο χρόνο. Θα γνωρίσουμε φυτά, γνωστά και άγνωστα τόσο για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες όσο και για την καλλωπιστική τους αξία. Μην ξεχνάμε, ότι όσο μακριά και αν ζούμε από την φύση σήμερα, είμαστε απόλυτα εξαρτημένοι από αυτήν και οφείλουμε πρώτα να την κατανοήσουμε και εν’ συνεχεία να την προστατέψουμε.
Τετάρτη 6 Μαΐου 2009
Muscari Spp. Εντυπωσιακή κάτοψη ταξιανθιών.
Το γένος Muscari περιλαμβάνει περίπου 50 είδη βολβωδών φυτών που η κοινή τους ονομασία είναι σταφυλουάκινθοι (grape hyacinth). Ευδοκιμούν κυρίως σε υψόμετρο από το επίπεδο της θάλασσας μέχρι τις αλπικές περιοχές της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Είδη μούσκαρι συχνά χρησιμοποούντει στην κουζίνα της νότιας Ελλάδος και Ιταλίας. Είναι ένα είδος βολβού, παρόμοιου με κρεμμύδι, με μια μάλλον έντονη, πικρή γεύση. Μετά το μαγείρεμα οι βολβοί γίνονται κοκκινωποί. Πριν από το μαγείρεμα,(βράσιμο) τα εξωτερικά φύλλα πρέπει να αφαιρεθούν και οι βολβοί πρέπει να μουλιάζουν σε κρύο νερό για να χάσουν μέρος από την πικρίλα τους. Χρησιμοποιείται σε σαλάτες, τηγανίζεται, και μαρινάρεται σε λάδι ή στο ξίδι. Το μούσκαρι χρησιμοποιήται σαν φαρμακευτικό για τις τονωτικές του ιδιότητες και σαν διουρητικό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου