Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Parentucellia latifolia, (L.) Caruel.



Κοινή Ονομασία: Παρεντουκέλια η πλατύφυλλη, Southern Red Bartsia, Broadleaf Glandweed.

Οικογένεια: Orobanchaceae αν και γίνεται σύγχυση με την Scrophulariaceae, 

ΣυνώνυμαBartsia latifolia (L.) Sibth. & Euphrasia latifolia L.., Trixago latifolia (L.) Rchb.

Περιγραφή: Είναι μονοετής πόα, μικρό σε μέγεθος ύψους 10-15 εκ. με βλαστό καλυμμένο με μικρές τρίχες. Είναι αρκετά διαδεδομένο στην Ελλάδα, και ανθίζει από τις αρχές Απριλίου έως και τις αρχές Ιουνίου. Τα φύλλα είναι οδοντωτά με τρίχες και αντίθετα. Τα άνθη  σχηματίζουν ταξιανθία στάχυ λευκοπορφυρού χρώματος με κίτρινους στήμονες. 

Βιότοπος: Σε ξηρά λιβάδια, άκρες δρόμων και θαμνώδεις εκτάσεις έως 1200 μέτρα υψόμετρο, .

Εξάπλωση -καταγωγή: Συναντάται σε όλη την λεκάνη της Μεσογείου
0

Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Doronicum orientale, Hoffm



Κοινή ονομασία: Δωρόνικο το ανατολικό, leopard's bane.

Οικογένεια: Asteraceae  

Συνώνυμα: Doronicum caucasicum.
 
Περιγραφή: Είναι πολυετές κονδυλόριζο φυτό με προτίμηση σε σκιερές και με αρκετή υγρασία τοποθεσίες χωρίς ιδιαιτέρες απαιτήσεις. Το άνθος του είναι κίτρινο και σχηματίζει ταξιανθία κεφάλιο (μαργαρίτα) τυπική της οικογένειας, με διάμετρο που φτάνει τα 8 cm με λεπτά εξωτερικά γλωσσοειδή άνθη. Ανθίζει τον Απρίλιο και τον Μάιο, ενώ στη συνέχεια, καταστρέφεται πριν από την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου. Πολλαπλασιάζεται και με ριζώματα. 

Εξάπλωση - καταγωγή: Στο γένος Doronicum ανήκουν 26 περίπου είδη που φύονται σε όλη την Ευρώπη, την Ασία, και την Βόρεια Αφρική.

Πληροφορίες: Το φυτό αν και χρησιμοποιείται για βότανο είναι στο σύνολό του δηλητηριώδες για τον άνθρωπο και θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Η παρουσία των αλκαλοειδών Pyrrolizidine κάνουν την χρήση του ως φαρμακευτικού για οικιακή χρήση οριακή.
0

Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Anemone blanda, Ανεμώνη η γοητευτική


Oικογένεια Ranunculaceae, συνώνυμα Anemone apennina subsp. Blanda. Πολυετές φυτό φύεται σε σκιερά μέρη σε υγρές πετρώδεις θέσεις καλά στραγγιζόμενες το καλοκαίρι. Το πράσινο φύλλωμα ξεραίνεται το καλοκαίρι και παραμένει στο έδαφος το  ρίζωμα που είναι σφαιρικός ή ακανόνιστος κόνδυλος. Ανθίζει από το Φεβρουάριο έως τις αρχές Μαΐου. 
0

Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Orobanche gracilis, Ορομβάχη, Λύκος


Οικογένεια Orobanchaceae  συνώνυμα: Orobanche cruenta /orobanche spruneri. Παράσιτο 8 έως 50 cm σε είδη της οικογένειας Fabaceae. Η διαφορά στην εμφάνιση μεταξύ του εσωτερικού και εξωτερικού μέρους του περιανθίου είναι χαρακτηριστικό του είδους. Ενώ το εξωτερικό είναι ματ, με μικρές τρίχες, το εσωτερικό είναι λαμπερό κόκκινο. Το στίγμα είναι έντονα λεμονί με κόκκινο περίγραμμα. Έχει χαρακτηριστική οσμή
0

Calicotome villosa, (Poir.) Link


Κοινή ονομασία: Ασπάλαθος, Καλυκοτόμη η εριότριχος, Hairy Thorny Broom

Οικογένεια: Fabaceae

Συνώνυμα: Calicotome infesta (Presl) Guss.

Περιγραφή: Πολυετής αγκαθωτός θάμνος με ύψος μέχρι 1,5 με 2 μέτρα. Ανθίζει στις αρχές τις άνοιξης και τα άνθη του έχουν έντονο κίτρινο χρώμα και χαρακτηριστικό άρωμα. Ο καρπός του είναι μικρός χέδρωπας καλυμμένος γκρίζες τρίχες και είναι φαγώσιμος από ζώα. Το καλοκαίρι οι βλαστοί μετατρέπονται σε σκληρά αγκάθια. 

Βιότοπος: Φύεται σε φρυγανώδεις εκτάσεις σε ξηρές περιοχές έως 1200 μέτρα. 

Εξάπλωση - Καταγωγή: Είναι φυτό της μεσογειακής χλωρίδας 

Πληροφορίες: Το φυτό έχει αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες
0

Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Lavatera arborea,




Οικογένεια Malvaceae συνώνυμο με την malva arborea. Έχει μεγάλη εξάπλωση στην Ελλάδα, συναντάται επίσης στις ακτές της Μεσογείου και της Δυτικής Ευρώπης, καθώς και στη Βόρεια Αφρική. Προτιμά ξηρές βραχώδεις περιοχές, συνήθως κοντά στη θάλασσα, ειδικά στα μικρά νησιά και ακρωτήρια σε ακαλλιέργητους αγρούς και όρια καλλιεργούμενων αγρών καθώς και στις άκρες δρόμων. Διετής ή πολυετής θάμνος με όρθια κλαδιά που φτάνουν έως τα 3 μέτρα. Οι νέοι βλαστοί προέρχονται από τα ανώτερα τμήματα των παλιών. Τη περίοδο του χειμώνα παραμένει το φύλλωμα στη βάση και την άνοιξη εμφανίζεται με τα μεγάλα και εντυπωσιακά άνθη. Θεωρείται φαρμακευτικό φυτό. Ο καρπός είναι κάψα
0

Medicago arborea , L.

Κοινή ονομασία: Μηδική η δενδρώδης, Tree Medick, Moon Trefoil.

Οικογένεια: Fabaceae

Συνώνυμα: Medicago arborea subsp. citrina (Font Quer) O. Bolòs & Vigo - Medicago arborea var. citrina Font Quer - Medicago arborescens C. Presl - Medicago citrina (Font Quer) Greuter - Rhodusia arborea (L.) Vassilcz. - Trigonella arborea (L.) Vassilcz.


Περιγραφή: Αειθαλής θάμνος της Νότιας Ευρώπης που φτάνει έως και 2 μέτρα ύψος. Τα φύλλα είναι σύνθετα χνουδωτά με παράφυλλα λογχοειδή. Παρουσιάζει μέτρια ή χαμηλή αντοχή στον παγετό. Τα άνθη του είναι κίτρινα και ο καρπός είναι λοβός (χέδρωπας) συνεστραμμένος σαν σαλιγκάρι.

Βιότοπος: Φύεται σε χαμηλούς λόφους με φρύγανα, σε πετρώδης τοποθεσίες και πλαγιές, ακόμη και σε βραχώδη πρανή μέχρι 300 μέτρα.

Εξάπλωση - Καταγωγή: ΝΑ Ευρώπη

Πληροφορίες: Είναι κτηνοτροφικό φυτό και ευδοκιμεί καλύτερα σε ξηρό και πετρώδες έδαφος. Αντέχει στην ξηρασία, αν και αυτό μπορεί να συνεπάγεται μια σημαντική απώλεια των φύλλων. Τα φύλλα του είναι βρώσιμα και χρησιμοποιούνται στη λαϊκή κουζίνα μαγειρεμένα είτε ωμά σε σαλάτες. Είναι γνωστό ότι οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι το χρησιμοποιούσαν ως κτηνοτροφικό φυτό ενώ σήμερα εξακολουθεί να καλλιεργείται ευρέως στην λεκάνη της Μεσογείου. Είναι επίσης γνωστό πως χρησιμοποιείται για διακόσμηση. Ισπανοί ερευνητές (Andreu κ.ά.. 1994, 1995 και 1998) έχουν δείξει ότι αυτός ο θάμνος έχει τη δυνατότητα να μειώσει σημαντικά τη διάβρωση του εδάφους που προκαλείται από τον άνεμο και το νερό. Είναι απίθανο να συγχέεται με το Cytisus γιατί έχουν διαφορετικό σχήμα χέδρωπα.




0

Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Crithmum maritimum, Κρίταμος

Οικογένεια Apiaceae. Πολυετές φυτό, με ύψος γύρω στα 30 cm των παράκτιων περιοχών της Μεσογείου, κυρίως σε βραχώδεις ακτές. Τα φύλλα του είναι κυανοπράσινα, κατ’ εναλλαγή σαρκώδη πτεροσχιδή. Τα άνθη του είναι μικρά πράσινα διατεταγμένα σε σκιάδια. Προτιμά εδάφη με πολύ καλή στράγγιση, αμμώδη ή χαλικώδη και τοποθεσίες ηλιόλουστες. Αντέχει σε εδάφη με υψηλή αγωγιμότητα και παραθαλάσσιες συνθήκες.  Το όνομα του το οφείλει στο ότι οι σπόροι του μοιάζουν με αυτούς της κριθής, «κρίθμον». Σε πολλές περιοχές της χώρας συλλέγονται τα φύλλα του και καταναλώνονται  με διάφορους τρόπους όπως σε σαλάτες ή τουρσί.
0

Euphorbia characias, L.


Κοινή ονομασία: Γαλατσίδα θαμνώδεις, Albanian Spurge

Οικογένεια: Euphorbiaceae

Συνώνυμα: Esula characias (L.) Haw. - Tithymalus characias (L.) Hill - Euphorbia melapetala Guss., Euphorbia veneta Willd., Euphorbia wulfenii Hoppe, Euphorbia characias subsp. wulfenii (Hoppe ex Koch) A.R. Sm., Euphorbia eriocarpa Bertol.


Περιγραφή: Είναι ποώδες (μικρός θάμνος) πολυετές φυτό, 1-1,5 μέτρα και αναπτύσσεται κατά πλάτος όσο και κατά μήκος διατηρώντας τα φύλλα του όλο το χρόνο. Τα άνθη δεν έχουν περιάνθιο και σχηματίζουν μεγάλες βοτρυώδεις ταξιανθίες που εμφανίζονται στο τέλος του χειμώνα και διαρκούν όλη σχεδόν την άνοιξη. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο, με διαίρεση στο τέλος του χειμώνα και με μοσχεύματα την άνοιξη και το καλοκαίρι Ιδανικό για κήπους με λίγη φροντίδα και για φτωχά, ξηρά εδάφη

Βιότοπος: Απαντάται σε πρανή και πετρώδη εδάφη, ακαλλιέργητους αγρούς και όρια καλλιεργούμενων αγρών καθώς και περιοχές με φρύγανα. Προτιμά ηλιόλουστες θέσεις και μπορεί να αντέξει σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Εξάπλωση - Καταγωγή: Απαντάται σχεδόν σε όλη την ανατολική Μεσόγειο και αποτελεί συνηθισμένο φυτό της ελληνικής χλωρίδας.

Πληροφορίες: Το όνομα του γένους αναφέρεται πιθανόν στον Ευφορίων που ήταν αρχαίος Έλληνας γιατρός (1ος αιώνας π.χ.). Το όνομα της γαλατσίδα το πήρε από τον άφθονο λευκό οπό, που βγαίνει όταν κόβεται. Ο οπός αυτός είναι ερεθιστικός για το δέρμα και πρέπει να αποφεύγεται η επαφή με αυτόν. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των φυτών αποτελεί η ταξιανθία τους που έχει σχήμα κυπέλλου γι' αυτό και ονομάζεται κυάθιο από την αρχαία ελληνική λέξη για το κύπελλο.

0

Ημέρα της Γης

0

Silene vulgaris, (Moench) Garcke


Κοινή ονομασία: Σιληνή η κοινή, Φουσκούδι, Φούσκα, Κουκάκι, Catchfly, Bladder Campion.

Οικογένεια: Caryophyllaceae

Συνώνυμα: - Behen vulgaris Moench - Cucubalus behen L. - Cucubalus latifolius Mill. - Oberna behen (L.) Ikonn. - Silene campanulata Saut. - Silene cucubalus Wibel - Silene inflata Sm. Silene latifolia (Mill.) Britten & Rendle - Silene oleracea Ficinus, nom. illeg. - Silene venosa Asch.


Περιγραφή: Πολυετές φυτό, με πολλές διακλαδώσεις, κατακείμενους, πορφυρούς βλαστούς, ξυλώδεις στην βάση τους ύψους έως 1 μέτρο. Τα φύλλα είναι σκουροπράσινα, ωοειδή, λογχοειδή λεία, τα κατώτερα, στενότερα στη βάση. Τα άνθη είναι κρεμαστά σε ταξιανθία διχάσιο. Μοιάζουν με μικρές φούσκες λόγω του κυστοειδή σφαιρικού κάλυκα. Ο κάλυκας είναι λείος, με δικτυωτές νευρώσεις και καταλήγει σε τριγωνικούς λοβούς. Τα πέταλα είναι μεγάλα, στενόμακρα, δισχιδή, λευκά ή ελαφρά πορφυρά. Η ρίζα είναι λευκή, βαθιά, με πολλές διακλαδώσεις. Ανθίζει Μάρτιο έως Αύγουστο.

Βιότοπος: Απαντάται  σε ακαλλιέργητα χωράφια, παρυφές δρόμων, πετρώδεις εκτάσεις σε μέσα και μεγάλα υψόμετρα.

Εξάπλωση - Καταγωγή: Ευρασιατικό είδος σε γενικές γραμμές, που εμφανίζεται ακόμα και στη Βόρεια Αφρική. Έχει εξαπλωθεί σε όλες σχεδόν τις περιοχές του κόσμου, αλλά με σημαντικά κενά

Πληροφορίες: Οι νεαροί βλαστοί είναι λαχανευόμενοι.  






0

Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Lavandula Stoechas , Λεβάντα

Οικογένεια Lamiaceae. Το γένος Lavandula είναι Μεσογειακής καταγωγής, ανήκει στα αρωματικά φυτά και καλλιεργείται συστηματικά για την παραγωγή αιθέριων ελαίων. Είναι φυτά πολυετή, που διατηρούν το φύλλωμα τους όλο το χρόνο. Έχουν συμπαγή ανάπτυξη με γκρίζα, στενά φύλλα, καλυμμένα με πυκνές τρίχες, χαρακτηριστικές στα περισσότερα είδη της οικογένειας. Το ύψος των φυτών κυμαίνεται μεταξύ 60-90 cm. ενώ αναπτύσσεται σε πλάτος περισσότερο από ότι σε ύψος. Τα άνθη του φέρονται σε όρθιες ταξιανθίες με μακριά στελέχη, πυκνά ή αραιά διατεταγμένα ανάλογα το είδος και την ποικιλία. Είναι αρωματικά, διατηρούν δε το άρωμα τους και αφού ξεραθούν. Η φωτογραφία είναι από Νότια Πελοπόννησο.
0



Οι φωτογραφίες είναι ιδιοκτησία των συντακτών του phytologio.blogspot.com. Μπορείτε να εκτυπώσετε φωτογραφίες για προσωπική χρήση, υπό την προϋπόθεση ότι το λογότυπο δεν θα απομακρύνεται. Σε εργασίες και παρουσιάσεις θα γίνεται αναφορά στην ιστοσελίδα μας. Εάν σας ενδιαφέρει να χρησιμοποιήσετε καποια φωτογραφία σε μια δημοσίευση, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

Από το Blogger.

Ετικέτες

Φυτά ( 248 ) Φαρμακευτικά ( 134 ) Κηποτεχνία ( 98 ) Μελισσοκομικά ( 59 ) Θάμνοι ( 44 ) Ζιζάνια ( 40 ) Εδώδιμα ( 32 ) Asteraceae ( 26 ) Αρωματικά ( 26 ) Lamiaceae ( 25 ) Βιοφυτοφάρμακα ( 24 ) Τοπία ( 22 ) Χασμόφυτα ( 21 ) Μανιτάρια ( 17 ) Brassicaceae ( 15 ) Υδρόβια ( 15 ) Boraginaceae ( 13 ) Ενδημικά ( 13 ) Ορχιδέες ( 12 ) Fabaceae ( 10 ) Ranunculaceae ( 8 ) Rosaceae ( 8 ) Δένδρα ( 8 ) Euphorbiaceae ( 7 ) Apiaceae ( 6 ) Campanulaceae ( 6 ) Hypericaceae ( 6 ) Papaveraceae ( 6 ) Plantaginaceae ( 6 ) Παράσιτα ( 6 ) Amaryllidaceae ( 5 ) Caryophyllaceae ( 5 ) Iridaceae ( 5 ) Scrophulariaceae ( 5 ) Anacardiaceae ( 4 ) Caprifoliaceae ( 4 ) Liliaceae ( 4 ) Orobanchaceae ( 4 ) Asphodelaceae ( 3 ) Malvaceae ( 3 ) Urticaceae ( 3 ) Αλλόχθονα ( 3 ) Αρθρογραφία ( 3 ) Amanitaceae ( 2 ) Araceae ( 2 ) Asparagaceae ( 2 ) Crassulaceae ( 2 ) Cyperaceae ( 2 ) Ericaceae ( 2 ) Gentianaceae ( 2 ) Geraniaceae ( 2 ) Oleaceae ( 2 ) Oxalidaceae ( 2 ) Paeoniaceae ( 2 ) Plumbaginaceae ( 2 ) Polygonaceae ( 2 ) Rubiaceae ( 2 ) Sapindaceae ( 2 ) Thymelaeaceae ( 2 ) Υπερσυσσωρευτές ( 2 ) Acanthaceae ( 1 ) Adoxaceae ( 1 ) Aristolochiaceae ( 1 ) Bankeraceae ( 1 ) Boletaceae ( 1 ) Buxaceae ( 1 ) Cactaceae ( 1 ) Capparaceae ( 1 ) Cistaceae ( 1 ) Colchicaceae ( 1 ) Convolvulaceae ( 1 ) Cornaceae ( 1 ) Cucurbitaceae ( 1 ) Fistulinaceae ( 1 ) Ganodermataceae ( 1 ) Gesneriaceae ( 1 ) Hericiaceae ( 1 ) Hydrophyllaceae ( 1 ) Lentibulariaceae ( 1 ) Linaceae ( 1 ) Lobariaceae ( 1 ) Morchellaceae ( 1 ) Morinaceae ( 1 ) Onagraceae ( 1 ) Phallaceae ( 1 ) Pinaceae ( 1 ) Poaceae ( 1 ) Primulaceae ( 1 ) Rafflesiaceae ( 1 ) Resedaceae ( 1 ) Rhamnaceae ( 1 ) Smilacaceae ( 1 ) Tamaricaceae ( 1 ) Typhaceae ( 1 ) Verbenaceae ( 1 ) Violaceae ( 1 ) Viscaceae ( 1 ) Βρύα ( 1 ) Κτηνοτροφικά. ( 1 ) Λειχήνες ( 1 ) Πτεριδόφυτα ( 1 ) Σαρκοφάγα ( 1 )

Αναγνώστες

Popular Posts

Translate

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας